Resepi Japanese Cotton Cheesecake Mudah

18:17



okayyy.. sebab hari ni terasa rajin sangat nak keluarkan mixer, rasa mcm nak buat kek, lepas tu tengok dalam peti ada cream cheese and then gugel gugel punya gugel kek apa yg mudah boleh pakai bahan apa yg ada ja kat rumah, so terjumpa resepi japanese cotton cheesecake ni. okay. ini adalah my very first time buat kek ni. Alhamdulillah menjadi jugak even ada crack jugak sikit2 bila dia dah sejuk. haha! so boleh la try, sebab i guna bahan simple je tak ikut betul2 resepi dari gugel. dan naseb menjadi, so i berani la nak share resepi dekat sini. haha!


okay ni semua bahan bahan untuk buat japanese cotton cheesecake

Bahan A:
250g cream cheese (i guna brand tartura)
50g butter (sepatutnya guna unsalted butter tapi i guna buttercup biasa ja)
100ml fresh milk (i guna susu HL tu je)
6 biji kuning telur gred A
60g tepung superfine
20g tepung jagung
1 sk garam
1 sb esen vanila (resepi gugel guna jus lemon)

Bahan B:
6 biji putih telur gred A
1/4 sk cream of tar tar
140g gula kastor

CARA - CARA NYA:

cairkan cream cheese + butter + fresh milk menggunakan kaedah double boil macam kita cairkan coklat tu...


kacau gunakan whisk sampai jadi cair mcm ni dan ketepikan.


dalam bekas lain, pukul kuning telur guna whisk jugak.


kemudian, masukkan cream cheese yg dicairkan tadi tu ke dalam bekas kuning telur. kacau sebati menggunakan whisk.


okay... dah agak sebati mcm ni, dlm bekas lain ayak tepung superfine bersama tepung jagung.


dan kemudian masukkan tepung yg diayak tadi tu ke dalam adunan. gaul sebati.


masukkan garam.


masukkan esen vanila. ya, i guna esen vanila je sbb takdak lemon dkt rumah. malas nak keluar pi beli. ahahaha. boleh je mana mana pon, ni just untuk hilangkan bau hanyir telur saja..


okayyy.. kacau kacau adunan sampai sebati. dan ketepikan sekajap. siap untuk Bahan A.


ok next kita nak buat meringue, putar putih telur guna stand mixer tu sampai dia berbuih buih mcm ni.


masukkan cream of tar tar dan masukkan gula.. and putar lagi..


putar sampai adunan berkilat bertanduk mcm ni, sama ja mcm meringue untuk pavlova, make sure jgn terlebih putar sbb nanti dia akan cair dan kek anda tak jadi. tengok agak agak bila kita terbalik kan adunan ni dia tak jatuh tu kira ok la. 


dan gaul kan Bahan A dgn meringue ni, masukkan 1/3 meringue ke dalam bahan A dan kaup balik, pastu masukkan lagi sampai habis meringue tu, perlu diingatkan jangan putar or pukul kuat sangat, just kaup balik ja asal nampak sebati then stop.


kemudian masukkan adunan ke dalam loyang ( i guna loyang 8"). untuk memudahkan proses nak keluarkan kek nanti kita lapik la baking paper. 


kemudian loyang tadi i balut dgn aluminum foil, ini adalah langkah berhati hati ye, sbb i guna loyang yg boleh bukak bawah tu, risau nanti air masuk sbb kita akan bakar menggunakan kaedah bain marie atau waterbath. ok cara nak buat kaedah ni agak cerewet sikit. first sekali hampa kena panaskan oven pada suhu 180C selama 20 minit. kemudian masukkan air panas dalam tray agak2 separuh loyang kita, and then letak la loyang yg dah balut dgn aluminum foil tu dalam tray ada air panas tu. ok bakar pada suhu 180C selama 10 minit, kemudian turunkan suhu kepada 170C dan bakar selama 20 minit, dan last sekali turunkan suhu pada 160C dan bakar selama 45-50 minit. suhu ni bergantung pada oven masing masing ya. i buat ikut oven i, so total time untuk bakar adalah 80 minit. 


dah masak, biarkan sekejap kek dalam oven untuk melalui proses cooling selama 30 minit, renggangkan pintu oven sikit. 



dah sejuk boleh keluarkan dari loyang, and hias la macam mana pon. i tabur icing sugar je tu kat atas tu... sangat la sedap kek ni, sangat gebu okayyyyyy... 
SELAMAT MENCUBA!

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts